szarvasgerinc pikáns lila káposztával

Adag:

6

Elkészülési idő:

2óra

Elkészítés

  • 8 ek vaj (2 ek olvasztott, 4 ek szobahőmérsékletű, 2 ek hideg)
  • 2 fej hagyma, finomra vágva
  • 75 dkg gyalult lila káposzta
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet koriander
  • 1 csipet szegfűbors
  • 3 ek ribizlizsel

 

  • 2 dl száraz vörösbor
    • 30 dkg vargánya
    • 50 dkg szarvasgerinc (kicsontozott)
    • 2 ek olaj
    • 1 ág friss rozmaring
    • 1 db sonkahagyma (apróra kockázva)
    • 2 dl vadalaplé
    • 1,5 dl vadmártás (házi vagy konyhakész pl. Lacroix)
    • 4 ek Cumberland-mártás (üveges)
    • 1 ek aprított petrezselyem
  • 1. lépés

    Az olvasztott vajat 1 ek vajjal együtt felhevítjük egy lábosban. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a káposztát, majd sóval, borssal, a fűszerekkel, a ribizlizselével és a borecettel ízesítjük. Aláöntünk 1 dl vörösbort, és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 45-60 percig. Közben időről időre óvatosan átforgatjuk.

    2. lépés

    A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A letisztogatott vargányát nagyságtól függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Az szarvasgerincet megmossuk, szárazra töröljük, és sóval, borssal bedörzsöljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat 1 ek vajjal együtt, majd beletesszük a rozmaringot, és kérgesre pirítjuk benne a húst. Végül a rozmaringgal együtt alufóliába csomagoljuk, és a sütőben rózsaszínre sütjük vagy ízlés szerint jobban átsütjük.

    3. lépés

    A serpenyőben visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a salottát. Felengedjük a maradék vörösborral és a vadalaplével, majd nagy lángon beforraljuk a 2/3-ára. Hozzáadjuk a vadmártást, felforraljuk és habverővel beledolgozzuk a hideg vajat.

    4. lépés

    1. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek vajat. Megpirítjuk rajta a vargányát, megsózzuk, megborsozzuk, és összeforgatjuk a petrezselyemmel. A párolt káposztát 3-4 ek Cumberland-mártással ízesítjük. A szarvasgerincet kivesszük a fóliából, felszeleteljük, adagonként káposztaágyon elrendezzük, és a szósszal meglocsolva, a gombával együtt tálaljuk. Végül a tányérokat egy kevés Cumberland-mártással díszítjük.

    még több recept

    Tárkonyos nyúlleves

    1,5óra

    vörösboros vaddisznópörkölt

    3óra

    Kapcsolat

    E-mail

    vadhuto@mikrowlan.hu

    8900 Zalaegerszeg,
    Teskándi út 36.

    Telefon/Fax

    00 36 92 311 333
    00 36 92 510 298
    00 36 92 510 299

    Mobil

    00 36 30 227 0555
    00 36 30 331 3833